3 vinkkiä talvitakin hankkimiseen, näin onnistut
Oct 31, 2024*postaus sisältää mainoslinkin*
Syksy on ollut niin ihanan lämmin, että toppatakkia ei vielä ole osannut edes ajatella! Talvi kuitenkin tulee, joten lämpimän talvitakin hankkiminen on välttämätöntä, jos aikoo selviytyä Suomen muuttuvassa säässä. Kokosin tähän postaukseen vinkkilistan, mitä kannattaa ottaa huomioon takkiostoksilla ja miten löydät sen täydellisen takin itsellesi.
1. vinkki: Tunnista vartalotyyppisi ja hanki takki sen mukaan
Oman vartalotyypin tunnistaminen on välttämätöntä pukeutumisessa, jos siis haluaa välttyä vaatekriiseiltä. Jos olet lukuisia kertoja sovittanut jotain tiettyä takkia, eikä se ikinä oikein näytä hyvältä tai istu vartalollesi, on vika takin mallissa. Se on tarkoitettu jollekin muulle vartalotyypille. Jos et ole vielä selvittänyt omaa vartalotyyppiäsi voit tehdä sen blogista löytyvien vartalotyyppi postausten avulla tai postauksen lopussa voit tilata maksuttoman vartalotyyppi workshopin, jonka avulla taatusti selvität vartalotyyppisi.
Falla Finland Tundra toppatakki
Sitten asiaan: Jos olet vartalotyypiltäsi A tai X-vartalo kannattaa sinun suosia A-linjaisia takkeja. Sellaisia, jotka ovat vyötäröltä kapeampia ja levenevät reippaasti lantiolta. Näin vyötärö korostuu ja takissa on tilaa lantiolle. Suuret ja näyttävät kaulukset, olkatoppaukset, poletit olkapäillä toimivat loistavasti A-vartalolla, sillä ne tuovat muhkeutta yläosaan. Jos takissa on vyö vyötäröllä korostaa se kapeaa vyötäröä. Suuria päällitaskuja lantiolla kannattaa välttää, ne leventävät alaosaa.
Ida Sjöstedt Eden-tikkitakki
Y, H ja O-vartaloille istuu parhaiten suoralinjainen takki. H-vartalo voi valita takin, jossa on muhkeat kaulukset, olkatoppaukset tai poletit olkapäillä. Harteikkaiden O-vartalon ja Y-vartalon kanttaa välttää näitä ja valita mieluiten takki, jossa on pystykaulus tai huppu. O-vartalon kannattaa myös välttää takkia, jossa on vyö vyötäröllä. Y-vartalolle ja H-vartalolle vyö vyötäröllä toimii ja tuo kurvikkuutta vartalolle. Kapealanteiset H-vartalo ja Y-vartalo voivat valita takin, jossa on näyttävät päällitaskut, ne tuovat muhkeutta alaosaan.
Ril's Chelsea toppatakki
2. vinkki: Valitse värimaailmasi mukaan takin väri ja unohda musta (paitsi, jos olet talvi)
Oman värimaailman selvittäminen kannattaa, sillä silloin pukeutuminen helpottuu, kun tiedät, mitkä värit saavat sinut hehkumaan. Suomalaiset suosivat pääosin mustia takkeja, ja niitähän kaupat ovat pullollaan. Musta väri sopii kuitenkin vain 12% suomalaisista kasvoja vasten eli talvi värimaailman edustajille. Jos et ole talvi suosittelen valitsemaan jonkin muun värin takkiin, kuin mustan. Jos kuitekin päädyt mustaan takkiin, niin värikkäällä kaulahuivilla saa väriä asuun. Jos olet haaveillut värianalyysista, etkä tiedä värityyppiäsi, niin tältä sivustolta löydät värianalyysi kohdasta värianalyysien tekijöitä.
Marella Uranio villakangas takki
3. vinkki: Käyttötarkoitus
On tärkeää, että takki palvelee sinua arkielämässä. Mieti siis millaista arkesi on ja valitse takki sen mukaan. Tarvitsetko edustavan villakangastakin vai sporttisen pufferin? Ehkäpä silmääsi miellyttää enemmän turkki tai parkatakki? Usein Suomen muuttuvassa ilmastossa tarvitsee useamman erilaisen takin. Hyvä sääntö on, että valitse edustava takki arkeen ja rennompi vapaa-ajan takki. Toisaalta, jos olet aina sporttivaatteissa, haluat luultavasti rentoa pukeutumista arkeen ja vapaa-aikaan. Jos palelet herkästi tarvitset super lämpimän takin, jos et pärjäät kevyemmällä takilla.
Katso ostoksilla aina laput takin sisäpuolelta. Jos haaveissa on villakangastakki pitää siinä olla villaa ainakin 85%, että se lämmittää. Halpaketjukauppojen "villakangas" takit markkinoidaan villakangastakkeina, mutta todellisuudessa niissä on villaa ehkä 15% ja loput polyesteria eli sama, kuin pukeutuisi muovipussiin, ei lämmitä! Paras villakangas takki on 100% villaa, joissakin voi olla joukossa moharia, kashmiria tai polyamidia. Kunhan villaa on ainakin 85% on takki lämmin. Untuvatakki on taatusti lämmin, untuvan rinnalla on vanutoppatakkeja sekä kierrätysvanu toppatakkeja. Untuva on taatusti lämmin, mutta nykyajan vanulla täytetyt toppatakit ja uudet innovaatiot tekstiileissä ovat hyviä vaihtoehtoja. Aito turkki on varmasti lämmin. Mikäli haaveilet aidosta turkiksesta kannatta kiertää second hand ja vintage liikkeet, aidot vintage turkikset ovat parhaita ja ne kestävät. Turkiksia pitää osata hoitaa ja säilyttää oikein.
Pyllyn peittävä takki on ehdoton pakkasella ja kylmällä viimalla. Itse suosin nilkkoihin asti ulottuvia takkeja, sillä kuljen talvellakin mekoissa. Monikäyttöisin takki on se, mikä ulottuu polveen tai nilkkaan. Lyhyellä takilla ei kylmällä säällä oikein tarkene.
Gianfranco ferre Kääntötakki
Muita huomioitavia asioita takkiostoksilla:
- Mielestäni hupullinen takki on ehdoton kylmässä säässä, jos pipo unohtuu kotiin tai kampaus on sellainen, ettei pipo sovi suojaa huppu päätä.
- Vettähylkivä ja tuulen pitävä materiaali räntään ja loskaan on must. Villakangas takki kastuu loskasateessa.
- Suuret kaulukset, jotka saa nostettua korviin saakka, ettei viima ja lumi mene niskaan
- Jos tarvitset paljon yhdeltä takilta valitse kääntötakki: toiselta puolelta villakangastakki, toiselta puolelta toppatakki
- (Vetoketju)taskut: taskuihin pitää saada puhelin, nenäliina ja heijastin
- Kerrospukeutuminen pitää lämpimänä ja en voi vastustaa tätä untuva viittaa, jonka bongasin Stockan verkkokaupasta! Toimisi varmasti hyvin juhlapukeutumiseen ;)
Joutsen Otava untuvaviitta
Huolehdi takin huoltamisesta: jos takkia ei voi pestä kotona koneessa, niin vie se pesulaan vähintään kerran vuodessa. Noudata AINA pesumerkintöjä.
Postauksen takit ovat Stockmannin verkkokaupasta, johon pääset klikkaamalla tästä.
Tule mukaan maksuttomaan vartalotyyppi workshopiin!
Vartalotyyppi workshopissa opit tunnistamaan vartalotyyppisi ja otat pukeutumisen haltuun!
En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Vartalotyyppi workshop on maksuton, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.