Estävätkö rajoittavat uskomukset pukeutumasta, niinkuin haluat?

pukeutuminen tyyli Sep 26, 2024

"Vaakaraita leventää, vaaleat housut saavat pyllyn näyttämään suurelta, pallokuosi lihottaa, musta piilottaa, peittää ja häivyttää. Kuulostaako tutulta? Onko sinulla kenties jokin estävä uskomus, joka rajoittaa pukeutumistasi?

Älä sitten ikinä käytä hameita, kun sinulla on niin rumat polvet! Näin äitini sanoi minulle, kun olin pikkutyttö kertoi 55-vuotias nainen stailauksessa. Hän oli koko elämänsä peitellyt polviaan väljillä housuilla ja pitkillä hameilla. Sain asiakkaan pukeutumaan polvimittaiseen mekkoon. Sullahan on upeat sääret! Henkäisin, ei sun polvissa ole mitään vikaa jatkoin. Hetken kuluttua hieman itkettiin. Nykyään hän käyttää vain lyhyitä hameita.

Oletko kuullut ulkonäöstäsi tai pukeutumisestasi jonkin ikävän kommentin. Sinä päätät onko se totta vai ei. Mieti kommenttia hetki. Kuka sen sanoi? Äitisi? Siskosi? Sukulainen? Ystävä? Mikä hän on sanomaan tuollaista? Millä perusteella hän laukaisi kommenttinsa? Miksi se olisi totta? Miksi pitäisit sitä totuutena?

Vähintään joka toinen nainen on kuullut ikäviä kommentteja vartalostaan, ulkonäöstään tai tyylistään ja uskoo ne totena. Kommenttien vuoksi on jättänyt käyttämättä jotain ihanaa vaatetta vain siksi, että joku lähipiiristä kommentoi ikävästi.

Miksi jättäisit jonkin ihanan vaatteen käyttämättä vain siksi, että joku sukulainen tai ystävä sanoo sinulle pahaa? Ehkä hän onkin vain kateellinen ja haluaisi itse kyseisen vaatteen, mutta ei uskalla pukeutua siihen. Oletko ajatellut asiaa siltä kantilta?

Ei sun kyllä kannata tuota pinkkiä leninkiä ostaa, ystävätär virkkoi ostoksilla ja nainen jätti mekon surullisena rekkiin, vaikka rakasti sitä. Seuraavalla viikolla hän näki ystävättärensä tismalleen samassa leningissä kaupungilla. Mitä tapahtui? Ystävätär oli niin kateudesta vihreä, että sai toisen uskomaan, ettei hänen missään tapauksessa kannata siihen leninkiin pukeutua. Se on nuorille tytöille ja menee pian pois muodista. Ehkä hän vielä vetosi tunteisiin: mitä sun mieskin ajattelisi ja kyllä sun sellarit tuossa helmassa näkyisi. Ystävätär esitti, että halusi vain toisen parasta, vaikka totuus oli aivan toinen: Ystävätär halusi itse leningin niin kovasti, vaikka tiesi, ettei väri sopisi hänelle yhtä hyvin. Hän ei kestänyt, että toinen olisi näyttänyt upealta ja pelkäsi itse jäävänsä varjoon.

Miten tilanne olisi ratkaistu paremmin? Ei ole itseltä pois, jos toinen näyttää hyvältä. Voitte laittautua yhdessä. Tai jos pidätte samasta vaatteesta, ei mikään estä molempia pukeutumasta siihen. Tai jos olette samankokoisia voitte ostaa vaatteen puoliksi ja käyttää sitä vuorotellen.

Mitä ne siellä kylälläkin ajattelisi, jos mä tässä tyllimekossa ja punaisissa korkokengissä siellä marsisisin!? 60-vuotias nainen tokaisia luennollani.

No, mitä sitten? Antaa heidän ajatella. Vastasin. Niin mitä, sitten?! Kommentoi toinen kuuntelija. No, niin, mutta kyllähän ne tuijottaisi siellä, että onko toi nyt ihan sekaisin! Nainen jatkoi. Niinkö? No, mikä olisi pahinta mitä siitä voisi seurata, että he tuijottaisivat? Kysyin. Nainen mietti hiljaa. Niin, jatkoin, se on heidän ongelmansa, jos kyyläävät tai vetävät kahvit väärän kurkkuun upeasta lookistasi. Antaa heidän tuijottaa, ole sinä rohkea ja pukeudu niinkuin haluat, äläkä välitä! Sanoin ja katsoin naista kysyvästi. Hän mietti otsa kurtussa. No niinpä! Antaa kyylätä! Mä vedän joka päivä erivärisen kukkaleningin kaapista pääleni ja marssin sinne! Hän hihkaisi. Kaikki luennolla olijat taputtivat.

Onhan se täysin hullua, että et liikkuisi julkisesti sellaisissa vaatteissa mitä rakastat. Jos tyllihame saa sinut hymyilemään, niin sitten sitä pitää käyttää vaikka joka päivä. Vaatteet vaikuttavat voimakkaasti itsetuntoon ja mielialaan. Miksi pitäisi pukeutua jotain toista miellyttääkseen? Ei, pidä! Pukeudu itseäsi varten. Suomalaiset ovat aina olleet arkoja pukeutujia ja meitä kutsutaan junttikansaksi.

Rumat ne vaatteilla koreilee on vanha suomalainen kansansanonta. Haloo! Miten lannistavaa! Suomalaisilla on heikko itsetunto ja siksi uskomme etenkin negatiivisia kommentteja niin herkästi. Olet ehkä lähtenyt ihanassa punaisessa puuhkassa ulos ja naapuri irvaili sinulle portilla. Käännyit itkien takaisin ja vedit mustan poolon päällesi, eipä kommentoi enää. Miksi antaisit jokun typerän kommentin vaikuttaa itseesi? Naistenlehdet pursuavat toinen toistaan hullumpia tyylivinkkejä. Niitä kannattaa lukea hyvin kriittisesti. Valtaosa naisista pelkää vaakaraidan lihottavan. Miksi? No, siksi, että naistenlehdissä on niin monta kertaa sanottu, että VAAKARAITA LIHOTTAA JA LEVENTÄÄ! Sitä suorastaan huudetaan lehden sivuilla. Ehkäpä joku pukeutumisneuvoja on myös tämän totuuden vahvistanut sen perusteella mitä koulussa opetti joku 100-vuotias ompelijaopettaja. Musta on sopiva väri kaikille, se nuorentaa, hoikentaa, pidentää, sopii kaikille, häivyttää ja poistaa nälänhädän maailmasta.

Mietitäänpä hetki tätä asiaa? Onko se totta vai ei? Musta väri sopii vain 12% suomalaisista kasvoja vasten. Eli jos et kuulu tähän 12% musta väri vanhentaa sinua, eikä missään tapauksessa nuorenna. Muodoton musta trikooteltta ei hoikenna ketään, päin vastoin. Kokomustiin pukeutuminen ei tee sinusta nuorta ja hoikkaa, vaan näytät siltä, että olet menossa hautajaisiin. Miksi ylipäätään pitäisi piilotella itseään? Kuka näin käskee tehdä? Media? Naistenlehdet? Sukulaiset? Ystäväsi? Sinun ei tarvitse hävetä tai piilotella itseäsi, sinulla on lupa näkyä.

Älä sitten ikinä pukeudu enää vaaleisiin farkkuihin, kun sun perse on niin valtava ja se näyttää entistä isommalta noissa! Minä sain kuulla tälläisen kommentin vanhalta kaverilta. No, jos se sua niin kovasti häiritsee ni lähe menee siitä, ei tarvi katsella totesin ja käänsin selkäni. (emme ole enää tekemisssä) Olisin voinut uskoa tämän kommentin totena ja jättää vaaleiden farkkujen käyttämisen. Mutta uskoinko tämän totuutena? En tietenkää ja vaaleat farkut ovat edelleen käytössä. Jos ulkonäkösi on jollekin ongelma, se on hänen ongelmansa ei sinun. Tälläiset ihmiset kannattaa kitkeä elämästä. Ensin tietysti kannattaa keskustalla asiasta, sillä voihan olla, että negodiili kommentoija ei edes itse tajua mitä hän tekee. Hänhän vain kertoo mielepiteensä, eikä ymmärrä, että sinä loukkaannut siitä. Kerro, että tämä ei ole ok ja tuli pahamieli. Mikäli hän ei ymmärrä ja jatkaa vaan on parempi toivottaa hyvää loppuelämää.

Sun ei kyllä kannata noita allejasi näytellä julkisesti! Näin minulle sanoi ystäväni, enkä ole sen koommin T-paitoja käyttänyt kertoi 30-vuotias nainen stailauksessa. Etsimme yhdessä kauniin T-paidan ja hän liikuttui kyyneliin, kun näki itsensä peilistä. Kyllä sä voit kulkea T-paidoissa, kuiskasin. Nainen nyökytteli kyyneleet silmissä. Mies on kieltänyt mua pukeutumasta naisellisesti, enkä saanut käyttää kauniita vaatteita. En saanut tuoda itseäni esille tai käyttää vartalonmyötäisiä vaatteita. Kertoi 35-vuotias nainen stailauksessa. Nyt olen eronnut siitä miehestä ja haluan löytää tyylini uudelleen. Etsimme kauniita naisellisia vaatteita hänelle. Asiakas oli kerrassaan upea. Kiitos Sohvi stailauksesta, en käytä enää mitään muuta kuin niitä ihania mekkoja ja korkkareita! Hän kirjoitti minulle myöhemmin. Aika hurjaa, että joku muu oli rajoittanut vuosia pukeutumista. Miksi oi miksi?

Lempivärini on vihreä, mutta pukeudun aina kokomustiin, koska olen niin iso. Kertoi 39-vuotias nainen stailauksessa. Miten niin olet iso? Kuka niin on sanonut? Kysyin. No, kaikki perheessä aina kommentoi ja sanoo niin. Äitini, sanoo aina, että ei noin ison ole lupa näkyä, vaan parempi peittää itseään, hän jatkoi. Ihme, jos sut joku joskus huolii. Niin mä sitten aina käytän mustia vaatteita, hän lisäsi surullisena. Etsimme hänelle rekillisen värikkäitä vaatteita ja jo ensimmäisestä asukokonaisuudesta hän huomasi itsekkin kuinka upealta hän näytti. Sen koommin hän ei ole kokomustiin pukeutunut ja sanoi äidilleen suorat sanat.

Seuraavan kerran, kun kuulet jonkin ikävän kommentin pysähdy hetkeksi. Katso kommentoijaa syvälle silmiin ja kysy anteeksi mitä sanoit? Miksi sinä sanot tuollaista? Mikä sinä olet kommentoimaan minun ulkonäköäni tai pukeutumistani? Oletko muuten katsonut itseäsi peiliin lähiaikoina. Sinä päätä mikä on totta ja mikä ei. Millaisten uskomusten kanssa haluat elää ja annatko niiden rajoittaa elämääsi.

Tule mukaan maksuttomaan vartalotyyppi workshopiin!

Vartalotyyppi workshopissa opit tunnistamaan vartalotyyppisi ja otat pukeutumisen haltuun!

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Vartalotyyppi workshop on maksuton, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.