Kapseli pukeutumisella helpotusta vaatekriiseihin

ammattijärjestäjä järjestäminen kapselipukeutuminen tyyli Sep 19, 2024

Vaatekaappi täynnä vaatteita, mutta silti ei löydy mitään päällepantavaa. Kapselipukeutuminen tarjoaa tähän ongelmaan ratkaisun, joka säästää sekä aikaa että hermoja, ja tekee pukeutumisesta yksinkertaista ja tyylikästä. Tässä postauksessa kapselipukeutumisen asiantuntija Anna-Leena Hakuli avaa, mitä kapselipukeutuminen on, kenelle se sopii ja mitä hyötyjä siitä voi olla.

Mitä kapselipukeutuminen on?

Kapselipukeutuminen on vaatekaapin järjestämismetodi, jonka tavoitteena on luoda ajaton ja monikäyttöinen vaatevarasto. Ideana on, että käytössä on vain rajallinen määrä vaatteita, mutta ne sopivat kantajansa tyyliin ja elämän aktiviteetteihin, sekä ovat helppoja yhdistellä keskenään. 

Kapselia päivitetään vuodenaikojen vaihtuessa, jolloin vaatekaappiin esille jäävät vain kulloinkin relevantit vaatteet ja muut siirretään “reserviin”, eli säilytykseen esimerkiksi kestokasseihin tai laatikoihin vaatekaapin ylähyllylle. Näin vaatevalikoima pysyy aina ajankohtaisena ja päätöksenteosta tulee nopeaa. 

Kapselipukeutumisessa keskeistä on ajattomuus ja oman tyylin korostaminen. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi luopua kaikista muodin uusista virtauksista, vaan kyse on harkituista ostopäätöksistä ja muun muassa sen pohtimisesta, millaisissa tilaisuuksissa vaatetta käytän sekä mihin jo omistamaani sen voin yhdistää. Vaatteille pyritään saamaan mahdollisimman paljon käyttökertoja, sen sijaan että jatkuvasti ostettaisi uutta.

Kapselipukeutumisen juuret ulottuvat 1920-luvulle, jolloin amerikkalainen muotisuunnittelija Claire McCardell alkoi kehittää työssä käyville naisille käytännöllisiä, helposti yhdisteltäviä vaatteita ja kutsua uutta pukeutumisfilosofiaa termillä “capsule dressing”. Nykyään kapselipukeutuminen elää edelleen vahvana ja on varteenotettava vastaisku pikamuodin kuluttamiselle.

Suomalainen Caps Look® -metodi ottaa huomioon neljä vuodenaikaa ja lähtee liikkeelle kapselipukeutujan omasta tyylistä sekä nykyisen elämäntilanteen mukaisesta pukeutumisesta. 

Kenelle kapselipukeutuminen sopii?

Kapselipukeutuminen sopii kaikille, jotka haluavat selkeyttää vaatekaappiaan ja tehdä pukeutumisesta sujuvampaa; niin naisille kuin miehillekin, ja jopa lasten vaatekaappiin. 

Kapselipukeutumisen omaksuminen on erityisen hyödyllistä heille, joilla on kiireinen arki ja joille vaatekaapin sekavuus aiheuttaa stressiä. Kapselipukeutuminen puhuttelee erityisesti heitä, joilla on paljon vaatteita mutta siitä huolimatta usein vaikeuksia löytää sopivia asuja.

Kun vaatekaapissa on vain sopivia ja käytännöllisiä vaatteita, jotka toimivat juuri nykyiseen elämäntilanteeseen, on helpompi luoda tyylikkäitä asuja kiireessäkin. Kapselipukeutuminen auttaa myös välttämään hätäisiä vaateostoksia ja säästää aikaa sekä energiaa.

Joskus ihmiset pohtivat, sopiiko kapselipukeutuminen vaihtuviin elämäntilanteisiin, kuten äitiyslomalle jäävälle, työelämään palaavalle tai henkilölle, jonka vaatekoko on muuttumassa. Kun vaatekaapille pysähdytään ajatuksella “mitä haluaisin pukea päälleni seuraavien kolmen kuukauden aikana?” pidetään fokus tässä hetkessä ja lähitulevaisuudessa. Tilanne voi olla täysin erilainen seuraavana vuodenaikana, mutta se ei haittaa, sillä silloin tehdään uudet valinnat omasta vaatereservistä ja epärelevantit vaatteet laitetaan joko reserviin tai luovutaan niistä lopullisesti. 

Mitä hyötyä kapselipukeutumisesta on?

Kapselipukeutumisella on monia hyötyjä. Ensimmäisenä tämän päivän hektisessä maailmassa on selkeä ajansäästö – vaatekaapin äärellä ei tarvitse enää viettää pitkiä aikoja pohtien, mitä pukea päälle. Kun vaatteet ovat itselle mieluisia, sopivat yhteen, sekä ovat vuodenajan mukaisia, on asujen valitseminen nopeaa ja vaivatonta. Tämä säästää myös hermoja, sillä vaatekriisit jäävät taakse, ja arkeen tulee enemmän harmoniaa.

Taloudellisesta näkökulmasta kapselipukeutuminen on fiksu valinta, sillä se auttaa säästämään rahaa. Neljä kertaa vuodessa vaatekaapille pysähtyminen opettaa tunnistamaan oman tyylin sekä tietämään paremmin, mitä omistaa. Tämä lisää vaatteiden arvostusta ja vähentää tarvetta uusille hankinnoille. Vaatteita on vähemmän, mutta ne ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä, jolloin heräteostosten määrä voi vähentyä merkittävästi. Kun vaatekaapin sisältöä päivitetään harkitusti vuodenaikojen mukaan, tuntuu siltä kuin "shoppailisi omalla vaatekaapilla", eli saa vaihtelua ilman rahan menoa.

Omien vaatteiden mahdollisimman pitkäikäinen käyttäminen sekä tarvittaessa tuunaaminen ja huoltaminen ovat arkisia kiertotaloustekoja. Kapselipukeutuja tekee samalla hyvää planeetallemme, kun vähentää uusien, neitseellisestä materiaalista valmistettujen vaatteiden hankkimista maapallon kantokyvyn kustannuksella.

Lopuksi, kapselipukeutuminen lisää itsevarmuutta. Kun vaatekaappi on täynnä juuri itselle sopivia ja oman tyylin mukaisia vaatteita, on helpompi tuntea olonsa hyväksi ja itsevarmaksi. Pukeutuminen ei enää ole pelkkä välttämättömyys, vaan muuttuu iloksi ja tyyliä tukevaksi elementiksi arjessa!

Kapselipukeutuminen ei ole vain trendikäs tapa hallita vaatekaappia, vaan se tarjoaa todellisia ratkaisuja arjen haasteisiin. Se sopii kiireisille, pukeutumisesta ja oman näköisestä tyylistä nauttiville ja niille, jotka haluavat karsia turhan pois elämästään. 


Haluatko oppia lisää kapselipukeutumisesta?
Lataa ilmainen Kapselipukeutumisen miniopas tästä 

Anna-Leena Hakuli

Tyyliagentti, kapselipukeutumisen ja värianalyysin asiantuntija

Anna-Leena voi auttaa sinua lempeän jämäkästi aloittamaan kapselipukeutumisen matkan. Pian huomaat, kuinka vaatekaapin äärellä seistessä hymyilet sen sijaan, että alituiseen stressaisit.

Kokeneena valmentajana ja värien, tyylin, sekä järjestämisen asiantuntijana hän on auttanut asiakkaitaan vuodesta 2020 lähtien löytämään tasapainon vaatekaappiensa ja pukeutumisensa kanssa. Anna-Leenan motto on: Iloa ja selkeyttä elämään!

Lue lisää:
https://www.capslook.fi/ 

Seuraa somessa:
https://www.instagram.com/capslookmethod/

Tule mukaan maksuttomaan vartalotyyppi workshopiin!

Vartalotyyppi workshopissa opit tunnistamaan vartalotyyppisi ja otat pukeutumisen haltuun!

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Vartalotyyppi workshop on maksuton, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.