Pikaopas materiaaleista
Nov 06, 2024Pikaopas materiaaleista:
Vaatteen materiaalilla on hyvin suuri merkitys, se vaikuttaa hintaan, ominaisuuksiin ja vaatehuoltoon sekä vaatteen kestävyyteen ja laatuun.
Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että luonnonmateriaalit ovat parhaimpia, koska ne kestävät ja keinokuituja kannattaa välttää. Mutta tähän on kuitekin poikkeuksia. Käydään tässä postauksessa lyhyt johdanto yleisimmistä materiaaleista, joita muotiteollisuudessa käytetään.
Luonnonmateriaalit ovat arvokkaampia kuin keinokuidusta tehdyt materiaalit. Villa, pellava ja silkki ovat arvokkaimpia. Puuvillan ekologisuus ja eettisyys on nykypäivänä kyseenalaista. Puuvillakasvi ei ole enään samanlainen, kuin esimerkiksi 70-luvulla. Luomupuuvilla on eettisesti parempi materiaali, mutta sille on kysyntää enemmän kuin keritään tuottamaan. Luomupuuvilla ei välttämättä ole aina se eettisin valinta. Puuvilla pellolla menee 1-2 vuotta toipua sadosta. Tänä päivänä pellot eivät kuitenkaa saa tätä "toipumisaikaa", vaan niissä kasvatetaan jatkuvasti. Tämän tapahtuu monilla kemiallisilla aineilla ja myrkyillä. Eli tänä päivänä puuvilla ei välttämättä ole se eettisin materiaali, sillä se kuormittaa ympäristöä.
Keinokuidut, kuten polyesteri on muovia ja valmistetaan öljystä, niin myös keinonahka. Polyesteri keksittiin 70-luvulla, silloin se oli todella kestävä materiaali. Koska polyesteri on muovi, se ei hengitä ja hiostaa helteellä ja on kylmä talvella. Nykypäivän uusia kangas innovaatioita tulee tasaiseen tahtiin ja esimerkiksi kierrätyspolyesteri, joka valmistetaan merenpohjasta kerätyllä muovijätteellä on pitkään ollut hitti vaateteollisuudessa useilla vaatevalmistajilla. Jos halajat polyester vaatteeita, kannattaa suunnata vintage liikkeeseen ja ostaa sitä ns. vanhaa hyvää polyesteria tai sitten suosia kierrätyspolyesteria. Halpaketjukauppojen polyester vaatteet ovat pahimpia ja menevät hetkessä rikki.
Muuntokuitu viskoosi on keinokuitu, joka valmistetaan sulfiittiselluloosasta. Selluloosan raaka-aineena käytetään useimmiten koivua tai kuusta. Viskoosi on keinokuiduista suhteellisen kestävä ja miellyttävä päällä esim. hellevaatteissa. Viskoosia käytetään muoden materiaalien joukossa, jolloin se usein parantaa kestävyyttä tai tekee vaatteesta miellyttävän tuntuisen.
Ekologisena pidetty bambu ei ole luonnonkuitu, sillä se joudutaan käsittelemään mekaanisesti, jotta siitä saadaan valmistettua kangasta. Bambu kuitenkin materiaalian on hengittävä ja kevyt päällä. Bambu sukat ovat pitkään olleet uusi tulokas vaateteollisuudessa.
Elastaania / lycraa käytetään etenkin urheiluvaatteissa, koska niiden pitää joustaa. Urheiluvaatteissa keinokuidut toimivat loistavasti, sillä ne ovat kevyitä päällä ja siirtävät kosteutta tehokkaasti iholta. Stretch farkut ovat myös mukavat päällä suuren elastaani määrän vuoksi. Ne eivät välttämättä ole yhtä kestävät, kuin farkut jotka ovat 100% puuvillaa. Toisaalta taas, mitä kurvikkaampi vartalo sitä enemmän vaatteisiin tarvitaan elastaania, etenkin farkuissa, jotta ne olisivat mukavat päällä.
Yksi tärkein asia missä huomaan eniten, että materiaalilla on väliä on talvitakit.
Moni ostaa ihanan “villa”kangastakin, joka todellisuudessa ei lämmitä yhtään. Keinokuidut ovat muovia. Se, että vaate tuntuu käteen ihan pehmoiselta ei vastaa todellisuutta yhtään. On huomattava ero käyttää villatakkia kuin “villa”takkia. Eli jos pukeutudut esim. polyester / akryyli "villa"takkiin, on sama kuin pukeutuisit muovipussiin ja se ei lämmitä pakkasella. Nämä edellä mainitut keinokuidut myös nukkaantuvat hyvin nopeasti ja ovat ns. kertakäyttövaatteita. Niitä valmistetaan liukuhihnalta nopeasti heikoista materiaaleista ja myydään halvalla. Tässä kohtaa hinta kyllä kertoo laadusta ja halvalla ei hyvää saa. Eli seuraavan kerran, kun olet ostamassa villapaitaa tai villakangas takkia katso ihan ensimmäisenä vaatteen sisältä materiaali. Jotta villakangas takki on lämmin, pitää siinä olla villaa vähintään 85%. Jos joukossa on hieman polyesteria takki pitää tuulta ja hylkii vettä. Parhaat villakangastakit ovat 100% villaa. Villakangas takissa voi olla joukossa hieman kashmiria, joka tuo ylellisyyttä ja pehmeyttä takkiin.
Silkki taas on ihanan kevyt eikä hiosta päällä. Silkkimekossa viihtyy hyvin siis kuumillakin kesäpäivillä. Materiaalina silkki on arka ja vaatii oikeanlaista huoltoa, että kestää. Jos peset kaikki pyykkisi 60 asteessa, ei silkkivaate ole silloin sinulle.
Villa ja silkki materiaaleina ovat sellaisia, jotka vaativat ihan omat pesuaineet. Silkkivaate tarvitsee myös huuhteluaineen, sillä muuten silkkikuidut haurastuvat ja alkavat hajota.
Vaateostoksilla mieti mitä siis haluat vaatteeltasi? Hengittävyyttä, lämpöä vai jotain muuta? Valitse vaatteeseen oikea materiaali ja ostoksilla katsoa aina nurjaltapuolelta vaatteen materiaalia ihan ensimmäisenä.
Tule mukaan maksuttomaan vartalotyyppi workshopiin!
Vartalotyyppi workshopissa opit tunnistamaan vartalotyyppisi ja otat pukeutumisen haltuun!
En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Vartalotyyppi workshop on maksuton, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.