Unohda vaatekoot - mittaa itsesi

pukeutuminen vaatekoot Sep 06, 2024

Vaatekokojen vaihtelevuus saattaa hämmentää. Väillä on kokoa M ja välillä XL. Miten ihmeessä voi löytää itselleen oikein kokoiset ja hyvin istuvat vaatteet? Tässä postauksissa vaatetusalan ammattilainen Outi Les Pyy antaa vinkit, miten selvitä vaatekokoviidakosta. 

Miksi sama vaatekoko on päällä erilainen vaatemerkistä riippuen?

Tämä johtuu siitä, että yleisesti tunnetut vaatekoot S, M, L ja XL eivät ole EU-standartisoituja, vaan suuntaa-antavia kokoluokituksia, jotka riippuvat täysin vaatebrändien kaavoituksesta, alkuperämaasta ja vaatteet tarkoitetusta väljyydestä. Sama pätee numerokokoihin. Vaatekokojen suuren vaihelun vuoksi kuluttajan voi olla vaikeaa löytää oikean kokoisia vaatteita. Amerikkailaisten vaatekokojen mukaan kuluttaja voi olla kokoa M ja kiinalaisessa nettikaupassa koko XXL. 

Onko vaatteiden kokolappujen tuijottamisessa järkeä?

Ei kannata ikinä ostaa vaatteita sillä perusteella, minkä kokoiseen vaatteeseen saa itsensä juuri ja juuri mahtumaan.

Jotkut vaatebrändit laittavat vaatekokolappunsa jopa todellista pienemmiksi, jotta niitä ostettaisiin helpommin.

Hyvin istuvat vaatteet, eivät koskaan ole liian tiukkoja tai kiristä mistään. Vaatteessa kuuluu olla tilaa liikkua, istua, kumartua, hengittää ja olla rennosti. Hyvin istuvissa vaatteissa ei kuulu näkyä alushousujen tai rintaliivien muoto. Kirppiksillä shoppailessa vaatteen merkki ja valmistusmaa ovat olennaisia tietoja, kun suhteutat vaatetta omaan vartaloosi. Myös se, millä vuosikymmenellä vaate on valmistettu vaikuttaa vaatteen kokoon. Esim. 70-luvulla vaatteet tehtiin istuvimmiksi, kun taas 80-luvulla vaatteet olivat väljempiä. 

Miten ostaa itselleen sopivan kokoisia vaatteita?

Suosittelen tuntemaan oman koon senttimetreissä ja tuumissa. Omista mitoista kannattaa selvittää vähintään rinnanympärys, vyötärön ympärys ja lantion ympärys, rintaliivien koko ja oma pituus. Laita omat mitat puhelimeen muistiin, niin ne ovat aina mukanasi shoppailessa. Kannattaa kääntää mitat myös tuumiksi sekä eri maiden kokotaulukkoihin sopiviksi. Suosittelen pitämään myös mittanauhaa mukana ostoksilla. Näin säästyy aikaa ja sinun ei tarvitse rampata sovituskopissa jatkuvasti. Muista tarkistaa mittasi ainakin pari kertaa vuodessa ja pari kertaa kuukaudessa, sillä kuukautiskierto vaikuttaa mittoihin. 

Kun tiedät mittasi, löydät oikean kokoisia vaatteita ja vältyt virheostoksilta.

Näin mittaat itsesi:

1. seiso paino mukavasti molemmilla jaloilla ja anna käsien levätä rentoina vartalon sivuilla. Riisu ylimääräiset vaatteet ja ota mitat mieluiten alusvaatteisillaan.

2. Rinnanympärysmitta: Mittaa rinnanympärysmitta rinnan korkeimmalta kohdalta

3. Vyötärönympärysmitta: Mittaa vyötärön kapeimmalta kohdalta.

4. Lantionympärysmitta: Mittaa lantion leveimmältä kohdalta. 

5. Pituus: mittaa vartalon pituus ilman kenkiä, kun seisot suorassa ryhdissä.

Mittaamisen hyödyt:

  • Löydät aina oikean kokoisia vaatteita ja vältyt virheostoksilta
  • Säästät aikaa ja rahaa
  • Vaatekokosi on aina tiedossa, eikä vaihtele vaatebrändien mukaan
  • Stylistin ja ompelijan on helpompi palvella sinua
  • Kehotietoisuus lisääntyy ja opit tiedostamaan, mikä sinulle sopii parhaiten

Minäkuvasi ei peilissä, vaan korvien välissä

Naiset vähättelevät kehoaan toistensa seurassa liikaa. Mielestäni kannattaisi keskittyä ennemmin hyviin asioihin, sillä niitä on meissä jokaisessa. Onnellisimmat naiset ketä tunnen ovat hyväksyneet itsensä jo kauan sitten sellaisina kuin ovat. Kyseiset naiset myös lopettivat mainosten ja TV:n katselemisen, eivätkä enää vietä aikaa ostoskeskuksissa. En ihmettele yhtään tätä, sillä edellä mainituista tulee vain paha olo. Usein mainosten mallit ovat niin muokattuja, ettei niitä enää tunnista edes samoiksi ihmisiksi. Yksi tärkeimpiä oppeja ompelukoulussa itselleni oli se, että opin katsomaan asiakasta kokonaisuutena ja vertailemaan hänen mittasuhteita häneen itseensä, enkä mihinkään olemattomaan unelmakroppaan. Kun vertaa itseään vain itseensä, oppii parhaiten sen mitkä leikkaukset sopivat parhaiten omalle vartalolle ja minkä mittaiset housut ja hameet saavat vartalon säihkymään. Älä koskaan siis vertaa itseäsi johonkin toiseen.

Tule mukaan maksuttomaan vartalotyyppi workshopiin!

Vartalotyyppi workshopissa opit tunnistamaan vartalotyyppisi ja otat pukeutumisen haltuun!

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Vartalotyyppi workshop on maksuton, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.