Vaatevallankumous, Fashion Revolution viikko
Apr 24, 2025
Tällä viikolla vietetään Vaatevallankumous viikkoa. Olethan sinäkin mukana? Muoti ja kauniita vaatteet ovat ihana asia, mutta millä kustannuksella? Oletko koskaan pohtinut vaatteidesi alkuperää eli mistä ne tulevat tai kuka vaatteesi valmistaa? Vaatevallankumouksen ei ole tarkoitus syylistää ketään, vaan lisätä tietoisuutta ihmisille. Näin stylistinä tämä on tärkeä aihe, jota mielelläni nostan esiin. Olen nostanut esiin muodin eettisyyttä ja vastuullista kuluttamista muun muassa tyylikirjoissani ja somessani. Omilla valinnoilla voi tehdä oman osansa ja aina ei tarvitse ostaa uutta. Vaatevallankumous viikkoa vietetään jo 12.kertaa ympäri maailmaa!
Mikä on vaatevallankumous?
Tänään tulee kuluneeksi 12 vuotta siitä, kun Rana Plaza -rakennus romahti Bangladeshissa 24.4.2013. Sen ylimmissä kerroksissa toimi useita vaatetehtaita, jotka valmistivat vaatteita länsimaiden markkinoille. Rakennus oli määrätty evakuoitavaksi, mutta töitä jatkettiin siitä huolimatta. Seurauksena tapahtui vaateteollisuuden historian suurin tehdasonnettomuus: yli 1130 ihmistä kuoli ja noin 2500 loukkaantui. Vaatevallankumous (Fashion Revolution) syntyi vuoden 2014 huhtikuussa, vuosi Rana Plazan onnettomuuden jälkeen. Se kasvoi nopeasti maailmanlaajuiseksi liikkeeksi: vuonna 2018 kampanjan aikana järjestettiin 1100 tapahtumaa lähes 50 maassa ja kampanjan tavoitti sosiaalisessa mediassa 275 miljoonaa ihmistä. Kampanjan tavoitteena on tehdä vaateteollisuudesta vastuullisempaa ja ehkäistä Rana Plazan kaltaisten onnettomuuksien synty.
Vaatevallankumouksessa ihmiset ympäri maailman näyttävät, että haluamme vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Kysymme vaatemerkeiltä #whomademyclothes eli kuka minun vaatteeni on tehnyt.
Vaatevallankumous-viikolla 22.-27. huhtikuuta kampanjoimme yhdessä sen puolesta, että vaateteollisuudessa ihmisoikeuksien kunnioitus ja ympäristön suojelu on standardi, ei poikkeus. Suomessa vaatevallankumouksen takana on vapaaehtoistiimi. Olin itsekkin jokunen vuosi sitten mukana tiimissä stailaamassa kampanjan mainoskuvia.
Vaatevallankumouksen tarkoitus on nostaa esiin muotiteollisuuden ihmisoikeuksia, ehkäistä orjatyötä ja lapsityövoimaa. Jokainen tarvitsee hyvät työolosuhteet sekä elämiseen riittävän palkan. Monissa maissa vaateteollisuudessa työskentelevät ihmiset alle minimipalkan, heillä on surkeat työolosuhteet ja olematon palkka elämiseen. Muotiteollisuus kuormittaa ympäristöä, esimerkiksi verkkoshoppailun myötä paketteja lennätetään maista toisiin. Tekstiiliteollisuudessa käytetään paljon ympäristöä kuormittavia kemikaaleja, jotka pilaavat maaperää ja vesistöjä. Esimerkiksi puuvilla pelto tarvitsee kaksi vuotta taukoa viljelyiden välissä, mutta nykyään puuvillaa tehotuotetaan taukoamatta kemikaalien avulla.
Paras tapa olla tukematta yllä mainutta on välttää pikamuoti ja etenkin ultarapikamuotia. Omilla kulutustottumuksilla voi tehdä paljon hyvää tai huonoa. Hanki harkiten vaatteita, tee hankkinat second handina tai vastuulliisilta brändeiltä, huolla vaatteet oikein ja kierrätä.
Kuka voi osallistua?
Kuka tahansa voi osallistua omalla tavalla. Vaatevallankumoukseen osallistuvat niin yksityishenkilöt, kuin vaatebrändit ja muodin tekijät. Vaatebrändit voiva omissa kanavissaan ilmoittaa tuotteidensa vastuullisuudesta. Muodin tekijät voivat postata I made your clothes postauksia. Katso inspiraatiokuvia somesta sekä kampanjan nettisivuilta, tyyli on vapaa.
Miten voi osallistua?
1. Pue vaate nurinpäin päällesi, ota kuva ja postaa se sosiaaliseen mediaan. Tägää vaatteen merkki ja kysy #whomademyclothes. Käytä julkaisussa myös kampanjan hashtageja #Fashionrevolution ja #Vaatevallankumous. Vaatevallankumouksen sivuilta voit tulostaa itsellesi Who Made My Clothes -kyltin.
2. Kutsu mukaan kaverit ottamaan kuvia ja tekemään postauksia.
3. Kampanjan materiaalia löydät Vaatevallankumouksen sivuilta ja voit jakaa sitä vapaasti omissa kanavissa.
4. Kampanjaviikolla järjestetään tapahtuamia ympäriä Suomea! Seuraa somessa tilejä @fash_rev_finland Instagramissa ja Facebookissa ja bongaa tapahtumat!
5. Osallistu omalla tavalla. Voit järjestää oman tapahtuman tai kertoa vaikkapa lempivaatteesi tarinan. Lue lisää vinkkejä ja ohjeita Vaatevallankumouksen sivuilta.
Miksi kannattaa osallistua?
Jokainen postaus lisää liikkeen näkyvyyttä. Vuonna 2018 kampanjaan osallistui sosiaalisessa mediassa 173 000 ihmistä. 3838 vaatebrändiä vastasi #whomademyclothes kysymykseen #imadeyourclothes, mikä oli 37 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vastanneiden vaatemerkkien joukossa on ollut muun muassa kotimainen Marimekko sekä muita suomalaisia vaatemerkkejä.
Tule mukaan maksuttomaan vartalotyyppi workshopiin!
Vartalotyyppi workshopissa opit tunnistamaan vartalotyyppisi ja otat pukeutumisen haltuun!
En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Vartalotyyppi workshop on maksuton, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.